ApiterapieAcesta este unul din departamentele care au facut istorie in apiterapia romaneasca fiind probabil printre primele tari din lume care au dezvoltat aceasta noua abordare medicala –utilizarea produselor stupului pentru sanatatea omului. Un spectru larg de produse apiterapice si suplimente nutritive, utilizand ca materii prime produsele apicole, au fost aprobate de Ministerul Sanatatii (in special cele bazate pe propolis si venin de albine) si au fost elaborate devenind foarte cunoscute.
Rezultatele studiilor si cercetarilor sunt prezentate in cadrul numeroaselor simpozioane si congrese de specialitate, congrese ale Apimondia si ulterior prezentate in reviste de specialitate.  Reputatia scolii romanesti de apiterapie a depasit frontierele tarii astfel incat, la ora actuala colectivul de apiterapie, care lucreaza in stransa colaborare cu colectivul Laboratorului de chimia produselor apicole – laborator acreditat de catre RENAR, a derulat deja un proiect de cercetare in colaborare cu compania Yamada Apiculture Centre din Okayama, Japonia pe teme legate de calitatea compozitionala si din punct de vedere al actiunii biologice a unor sortimente de miere. Un alt proiect international cu Institutul National de Cercetari Agricole de la Magneraud, Franta (PAI Brancusi) a primit deja confirmarea derularii. El este axat pe probleme legate de biochimia unor sorturi de polen si rolul acestora asupra starii de sanatate a coloniei de albine.
Se stie ca de-a lungul timpului, Romania si-a pastrat pozitia de lider incontestabil in abordarea stiintifica a produselor stupului si introducerea apiterapiei ca noua ramura a medicinei alternative. Datoram predecesorilor nostri, care au pus bazele studiilor stiintifice asupra produselor apicole si a actiunii lor terapeutice - o pozitie de membru in Comisia permanenta de apiterapie a Apimondia, pozitie ce a fost recastigata odata cu derularea celui de-al XXXV-lea Congres International de Apicultura al Apimondia, congres jubiliar ce a marcat centenarul organizatiei – in fapt a primei forme de organizare internationala a apicultorilor - ce a avut loc la Anvers, Belgia in 1997. De atunci si pana in prezent apiterapia romaneasca este reprezentata in cadrul acestui prestigios forum international.Activitatea in acest domeniu nu se opreste aici. Data fiind reputatia de care se bucura si a definirii sale ca ramura a terapiilor alternative si sau complementare, la nivelul Ministerului Sanatatii si Familiei din tara, se organizeaza la nivel post-universitar, cursuri de specializare in domeniul api-fitoterapiei, cursuri la care au acces toate categoriile de medici.Pentru a face cunoscuta mai bine apiterapia, se deruleaza activitati de extensie si in domeniul media, respectiv participarea la emisiuni radio (Antena Satelor) si pe diferite programe TV (TVR2, TVR International, DDTV, Antena 1, ProTV, Sigma TV etc).
De asemenea, apiterapia si aplicatiile sale sunt prezentate in mod constant intr-o serie de publicatii de circulatie care se adreseaza atat marelui public (Jurnalul National, revista Sana, Evenimentul Zilei, Romania Libera etc.) dar si in publicatii de specialitate din tara (Planta Romanica) si strainatate. Intrucat produsele apicole isi ocupa deja locul bine meritat alaturi de plantele medicinale, in „panoplia” materiilor prime utilizate la prepararea de suplimente nutritive, colectivul de cercetare – dezvoltare apiterapie participa la sedintele lunare ale Consiliului pe produse /plante medicinale si suplimente alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – si este reprezentant permanent in cadrul comisiei de invatamant, cercetare, stiinta. In acest fel, colectivul de cercetare-dezvoltare pentru valorificarea produselor apicole pentru sanatate si alimentatie – apiterapie, care a pus bazele a ceea ce cu mandrie definim astazi drept „Scoala romaneasca de apiterapie” intelege sa sustina o activitate ce a adus Romaniei o pozitie respectata in lumea stiintifica apicola dar si medicala.

Obiective:

1. Efectuarea de studii si cercetari privind compozitia biochimica, actiunea biologica si farmacologica a produselor stupului, mecanismele de actiune ale compusilor activi ale acestora;

2. Elaborarea de procedee tehnologice non-agresive de  fabricatie a produselor nutraceutice, care sa nu afecteze compozitia, valoarea biologica (nutritiva si terapeutica) a compozitiei initiale a materiilor prime naturale apicole.

3. Realizarea de noi formule de medicamente pe baza de propolis, suplimente nutritive, produse energizante si fortifiante pe baza de produse ale stupului, extracte vegetale si / sau din plante medicinale, uleiuri esentiale, vitamine, elemente minerale, etc. cu o plaja variata de actiuni biologice si cu o larga adresabilitate: adulti, copii, persoane in varsta;