1.Mierea de albine



Mierea este cel mai remarcabil dintre produsele stupului, fiind obtinuta din nectarul florilor sau din secretiile dulci de pe plante, mierea este cunoscuta ca extraordinara sursa de energie dar si ca un excelent produs pentru sanatate. Sortimentele de miere sunt bogate in diverse alte substante nutritive cum ar fi vitamine, minerale si factori cu rol antibiotic, imprumutand din proprietatile terapeutice ale plantelor de origine. In functie de sursele vegetale vizitate de albine, mierea poate fi monoflorala, poliflorala sau mierea de mana (miere de padure, miere neagra sau miere de brad etc.). Mierea contine glucide, mai ales glucoza si fructoza, acestea fiind zaharuri simple direct asimilabile. Mierea de albine are o valoare energetica mai mare decat a zaharului, datorita faptului ca fructoza are o capacitate de indulcire mai mare cu 73% decat a zaharozei (zaharului), iar cele doua componente de baza (fructoza si glucoza) se  gasesc in proportie de cca 80% si sunt direct asimilabile de catre organism, furnizand rapid organismului o energie sanatoasa!
Mierea este regasita pe tot parcursul istoriei umanitatii, ea contribuind la bunastarea omului pentru care a reprezentat si reprezinta un aliment sanatos, dar cunoscuta in egala masura si pentru numeroasele sale aplicatii terapeutice.

Actiuni biologice ale mierii de albine. Compozitia generala a mierii este suportul pentru o intreaga serie de actiuni biologice intre care demne de mentionat sunt:
- Nutritionala: aperitiva
- Energizanta: dinamizanta
- Antioxidanta (determinata de prezenta pigmentilor carotenoizi -B-caroten, a flavonoizilor, a polifenolilor si a BHA)
- Antibacteriana si antiseptica
- Digestiva (reduce aciditatea gastrica la pacientii suferinzi de ulcer)
- Antianemica (datorata prezentei fierului si a vitaminelor B6 si B9)
- Behica (calmeaza tusea)
- Actiunea asupra cresterii staturo-ponderale a copilului (faciliteaza asimilarea calciului si a magneziului la nivelul tesutului osos)
- Febrifuga
- Laxativa (determinata de prezenta fructozei)
- Emolienta
- Cardioprotectoare si de hranire a muschiului cardiac (datorata prezentei vitaminelor B6 si B9 care asigura o mai buna fluiditate sanguina), asociata cu efecte hipotensoare
- Hepatoprotectoare
- Sedativa, actiunea cicatrizanta (in aplicatii in strat gros, mierea previne suprainfectarea ranilor, accelereaza regenerarea tesuturilor afectate si favorizeaza cicatrizarea)

Sortimente de miere romaneasca
a. Mierea de salcam  
b. Mierea de tei
c. Mierea de floarea soarelui
d. Mierea de mana (conifere sau miere de padure)
e. Miere poliflora (in functie de speciile de plante nectarifere)
f. Miere de coriandru
g. Miere de sulfina
h. Miere de albastrele
i. Miere de zmeura
j. Miere de menta (specifica Deltei si Luncii Dunarii)
k. Miere de maracini,
l. Miere de cimbrisor
m. Mierea de roinita
n. Mierea trifoi