2.PolenulPolenul este elementul reproducator masculin al florilor pe care albinele il colecteaza si il amesteca cu secretiile lor salivare si nectar pentru a-l depozita in stup ca hrana proteica-sub forma de pastura, fara de care viata coloniei ar fi imposibila.

Polenul contine numeroase elemente esentiale pentru viata. Este bogat mai ales in aminoacizi, proteine, enzime, elemente minerale si oligoelemente. Contine deasemenea toate vitaminele grupului B, cantitati insemnate de beta-caroten, vitaminele C, D si E substante cu actiune antibiotica, substante de tip hormonal si factori de crestere.

Polenul recoltat de albine ca si derivatul sau natural-pastura se consuma sub forma de supliment nutritiv in scopul fortificarii organismului si a cresterii rezistentei naturale a acestuia la infectii. In medicina are largi aplicatii in special in boli hepatice, afectiuni de prostata, afectiuni psihice. Este un excelent factor natural de prevenire a fenomenelor degenerative asociate procesului de imbatranire.