3.Propolisul



Propolisul este un amestec de substante rasinoase naturale, ceara vegetala si ceara de albine, colectat de albine din mugurii, scoarata si ranurile unor arbori, arbusti etc., in scopul protejarii coloniei impotriva bolilor si inamicilor naturali.

Compozitia natuala a propolisului consta din flavonoizi, compusi fenolici, aldehide aromatice, cumarine, vitamine si elemente minerale, care confera produsului excelente proprietati menite sa asigure mentinerea bunei functionalitati a organismului.

Propolisul are proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, cicatrizante, anestezice locale etc. Ca si mierea, propolisul a fost cunoscut inca din antichitate si este actualmente utilizat in intreaga lume ca remediu de uz intern (diabet, cancer, reumatism, afectiuni cardiovasculare, bronhopulmonare si hepatice) si extern (afectiuni dermatologice, arsuri, rani etc.). Lipsa sa de nocivitate a atras atentia si interesul specialistilor din nutritie si terapeutica, fiind actualmente considerat unul dintre cele mai interesante si promitatoare resurse naturale ale viitorului.