6.Veninul de AlbineVeninul de albine este secretat de glandele specializate ale albinelor lucratoare si ale matcilor. Lucratoarele il utilizeaza pentru apararea stupului impotriva intrusilor, iar matcile pentru a-si ucide si elimina rivalele.

Veninul de albine contine o mare varietate de substante-amine biogene, peptide, enzime, care in ciuda conotatiei neplacute asociate denumirii de “venin” sunt foarte importante pentru organismul uman.

Efectele veninului de albine sunt cunoscute din vechime, motiv pentru care produsul a fost utilizat in medicina traditionala.

Metode recente de tratament constau in aplicarea de injectii, aplicarea terapiei cu venin de albine in puncte de acupunctura (apipunctura) conform medicinei orientale. Pentru evitarea durerilor asociate tratamentului clasic cu intepaturi de albine sau injectiile, veninul de albine este componetul activ al unor unguente si linimente cu aplicare locala sau tehnici fitoterapeutice. Principalele afectiuni in care veninul de albine isi probeaza eficacitatea sunt cele reumatismale, nevralgiile, scleroza multipla, dar si ca stimulent al sistemului imunitar.