Institutul de cercetare-dezvoltare pentru apicultura

Laboratorul „CHIMIA PRODUSELOR APICOLE”  este acreditat de RENAR (Certificat de acreditare nr. 433 – L din 6 iulie 2006 si certificat de reacreditare din 05.07.2010) in conformitate cu standardul SR EN ISO/CEI 17025:2005.Laboratorul „CHIMIA PRODUSELOR APICOLE”:

  • efectuează analize fizico–chimice pentru produsele stupului (folosite în alimentația omului ca alimente sau suplimente nutritive) în conformitate cu prevederile normativelor europene și internaționale în domeniu;
  • efectuează analize fizico–chimice pentru produsele apiterapeutice ce au la bază miere, laptișor de matcă, apilarnil, polen, păstură, propolis și venin de albine) conform reglementarilor U.E. și internaționale în domeniul suplimentelor nutritive;
  • aplică metode de lucru ce corespund cerințelor standardelor naționale și internaționale;
  • oferă servicii competente de analize bazându–se pe activitatea unui colectiv cu experiență și instruit ISO 17025;
  • serviciile prestate de laborator se adresează persoanelor fizice (apicultori /producători, consumatori) și persoanelor juridice (companii procesatoare/producătoare, etc);

Lista analizelor fizico–chimice pentru care s–a obținut acreditarea este următoarea:

  • Examen organoleptic;
  • Determinarea acidității libere;
  • Determinarea 5–hidroximetilfurfuralului (HMF);
  • Determinarea pierderii prin uscare;
  • Determinarea indicelui diastazic (metoda Gothe);
  • Determinarea zahărului reducător (zahar invertit);
  • Determinarea zahărului ușor hidrolizabil (zaharoza);
  • Determinarea conținutului de granule de polen;
  • Determinarea cenușii;
  • Determinarea conținutului de azot total și proteine totale;
  • Determinarea conținutului de grăsimi totale;
  • Determinarea indicelui de aciditate;
  • Determinarea indicelui de saponificare;
  • Determinarea indicelui de esteri;
  • Determinarea conținutului de apă;
  • Determinări refractometrice;