Institutul de cercetare-dezvoltare pentru apicultura

LABORATOR –  CHIMIA PRODUSELOR APICOLE

INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU APICULTURĂ efecuează în cadrul laboratorului propriu setul de analize fizico-chimice care atestă calitatea mierii. Acest set de analize poate fi decontat prin Programul Național Apicol 2020-2022, conform Hotărârii publicată în Monitorul Oficial nr. 497 din 13.05.2021.

Pachetul standard include un număr de 5 determinări:

  • determinare HMF;
  • determinare glucoză / fructoză;
  • determinare conținut de apă;
  • determinare indice diastazic;
  • determinare zaharoză;
Prețul pentru setul de bază este 210 lei + TVA.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta telefonic la numărul : 021.232.50.60 sau prin email : secretariat@icdapicultura.ro

Laboratorul „CHIMIA PRODUSELOR APICOLE” este acreditat RENAR (Certificat de acreditare nr. LI 433 /08.06.2021), în conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO/IEC 17025:2018. Totodata, Laboratorul este autorizat si sanitar-veterinar.

Analize efectuate:

  • analize fizico–chimice pentru produsele stupului, în conformitate cu prevederile normativelor europene și internaționale în domeniu;
  • analize fizico–chimice pentru produsele apiterapeutice ce au la bază miere, lăptișor de matcă, polen, propolis, ceară de albine și venin de albine conform reglementarilor U.E. și internaționale în domeniul suplimentelor alimentare;

Serviciile prestate se bazează pe activitatea unui colectiv cu experiență competent, calificat si instruit pentru laboratoare acreditate conform ISO 17025.

Analize fizico-chimice acreditate

1. Determinarea acidității libere
2. Determinarea 5–hidroximetilfurfuralului (HMF)
3. Determinarea indicelui diastazic (metoda Gothe)
4. Determinarea zahărului reducător (zahar invertit
5. Determinarea zahărului ușor hidrolizabil (zaharoza) + zahăr invertit
6. Determinarea conținutului de granule de polen
7. Determinarea cenușii
8. Determinarea conținutului de grăsimi totale
9. Determinarea indicelui de aciditate la ceara de albine (cf. STAS 3064/3-74)/(cf. Farmacopeia Europeana 6.0)
10. Determinarea indicelui de saponificare la ceara de albine (cf. STAS 3064/3-74)/(cf. Farmacopeia Europeana 6.0)
11. Determinarea indicelui de esteri la ceara de albine (cf. STAS 3064/3-74)/(cf. Farmacopeia Europeana 6.0)
12. Determinarea conținutului de apă (uscarea la etuvă)
13. Determinări refractometrice


Analize fizico-chimice neacreditate:

1. Examen organoleptic/ examen organoleptic la ceara de albine
2. Determinarea pierderii prin uscare
3. Determinarea conținutului de azot total și proteine totale
4. Determinarea pH-ului
5. Determinarea adaosurilor de falsificare
6. Indice colorimetric
7. Raport fructoză / glucoză
8. Determinarea glucozei
9. Determinarea fructozei
10. Conținutul de flavonoizi totali (spectrofotometric)
11. Determinarea conductivității electrice
12. Determinarea punctului de topire la ceara de albine
13. Conținutul de ceară și extract alcoholic uscat (termogravimetric)
14. Reacții de identificare