Chimia si tehnologia produselor apicole



Conform normelor de ultima ora prevazute in Codex Alimentarius si a celor elaborate de Comisia Internationala a Mierii la nivel de UE si in cooperare cu WHO si FAO acest departament a introdus in practica activitati de laborator specializate care sa verifice calitatile produselor apicole utilizate fie ca materie prima pentru medicamente apiterapice cat si pentru suplimente nutritive. Acest laborator este acreditat RENAR si este autorizat sanitar-veterinar.

Obiective:

Cercetare stiintifica si activitati de laborator:

1. Realizarea de studii privind compozitia chimica naturala a produselor stupului (miere, laptisor de matca, polen, propolis, ceara);
2. Realizarea unor teme de cercetare interdisciplinare prin  efectuarea de analize fizico-chimice asupra materiilor prime apicole si a noilor produse apiterapice de uz uman respectiv veterinar, efectuarea de studii de stabilitate a produselor finite apiterapice, elaborarea specificatiilor tehnice de calitate ale noilor produse apiterapice in vederea autorizarii lor.
3. Perfectionarea tehnologiilor existente si elaborarea de noi tehnologii pentru obtinerea, conditionarea mierii romanesti si a celorlalte produse apicole;
4. Elaborarea de acte normative, tehnice si procedee de conditionare care sa permita alinierea calitatii mierii si a celorlalte produse apicole romanesti la parametrii impusi de Uniunea Europeana si piata internationala.
5. Adaptarea tehnicilor de analiza a calitatii produselor apicole conform metodelor de inalta performanta utilizate pe plan european si international.
6. Perfectionarea si acreditarea RENAR a unor noi metode de determinare a reziduurilor de antibiotice si pesticide din mierea de albine prin documentare procedurala si validarea metodelor cromatografice aplicate pentru determinarea reziduurilor;
7. Intocmirea de noi caiete de sarcini referitoare la produsele stupului cu destinatie alimentara si terapeutica in contextul necesitatii aplicarii normelor G.M.P.
8. Elaborarea si executarea unor programe zonale de monitorizare si control a calitatii produselor apicole, conform normelor G.M.P.
9. Standardizarea produselor apicole de colectura (polen, propolis) privind compozitia chimica si a componentei chimice cu elect terapeutic
10. Certificarea conformitatii calitatii produselor apicole in raport cu legislatia europeana.
11. Consultanta tehnica de specialitate pe probleme legate de chimia si tehnologia produselor apicole;