Scurt istoric

SCURT ISTORIC

INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU APICULTURĂ S.A. (I.C.D.A), este o unitate cu activități complexe de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și producție, ce face parte din structura Asociației Crescătorilor de Albine din România.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură reprezintă rezultatul mai multor sisteme de organizare pe care cercetarea apicolă le-a cunoscut de-a lungul evoluției sale.

PRIMUL STADIU s-a derulat în perioada dintre anii 1930-1957. Prima instituție de profil în cercetarea apicolă românească s-a înființat în anul 1930 cand o secție de apicultură s-a stabilit în cadrul Institutului Național de Zootehnie din București sub conducerea marelui specialist Dr Florin Begnescu (1880-1949), promotor al cercetării științifice apicole. O mențiune specială trebuie acordată și activității desfășurată în cadrul Secției de Zootehnie a Institutului pentru Cercetări Agricole (ICAR) unde exista deja un laborator de apicultură ca urmare a eforturilor depuse de Dr. Baicoianu, laborator care a funcționat între anii 1939-1942.

AL DOILEA STADIU îl reprezintă perioada 1957-1974. In anul 1957, la inițiativa Ing. N. Foti, s-a înființat Stațiunea Centrală de Apicultură și Sericicultură, aceasta fiind rezultatul unificării celor două domenii de activitate într-o singură instituție – de apicultură și sericicultură, ce funcționau deja în cadrul Institutului de Cercetări Agronomice.
În 1971, în cadrul Asociației Crescătorilor de Albine din România s-a înființat de asemenea un Centru de Studii, Proiectare și Învățământ Apicol.

AL TREILEA STADIU în evoluția I.C.D.A. a început în 1974 și continuă și azi.
Cel mai important moment în cercetarea apicolă românească s-a înregistrat în iunie 1974 când s-a înființat Institutul de Cercetare și Producție pentru Apicultură, reunind Stațiunea Centrală pentru Apicultură și Sericicultură cu Centrul de studii, proiectare și învățământ apicol ce aparținea Asociației Crescătorilor de Albine din Romania. Acest moment istoric se datorează profesorului dr. ing. Veceslav Harnaj (1917-1988) președinte al APIMONDIA (1965-1985) și președinte al Asociației Crescătorilor de Albine din România (1957-1982).

Funcționând într-o clădire nouă aparținând A.C.A. din România, dotată cu o bază materială foarte bună și echipe de cercetători de înaltă valoare, I.C.P. Apicultură a devenit în scurt timp un institut de referință în diverse specialități apicole cu o activitate științifică complexă. Sub conducerea prof. dr Veceslav Harnaj, președinte al ACA România si al APIMONDIA, activitatea de cercetarea institutului a fost structurată pe subdomenii, asemănător structurii organizaționale a APIMONDIA: Genetica și ameliorarea albinelor, Tehnologii apicole, Resurse melifere și polenizare, Chimia și tehnologia produselor apicole, Apiterapie, Patologie apicolă.

În anul 1997, pe fondul noii legislații apărute și transformărilor din sistemul economic și de cercetare românesc, I.C.P. Apicultură a devenit S.C. INSTITUTUL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU APICULTURĂ S.A., unitate de cercetare-dezvoltare de drept privat, din structura ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE ALBINE DIN ROMÂNIA, a cărei structură și obiective au rămas și continuă și astăzi.

Deschide chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Buna 👋
Te putem ajuta?