Institutul de cercetare-dezvoltare pentru apicultura

Analize de neonicotinoide prin proiect de cercetare

Stimați apicultori,

În ultimii ani foarte multi apicultori au suferit numeroase pierderi (depopulări și mortalități) în urma tratamentelor fitosanitare, in special la rapiță si floarea soarelui!

În acest an, 2018, avem posibilitatea sa evaluăm impactul acestor substante asupra albinelor, in conditiile pedoclimatice si de vegetatie specifice acestui an! ICDA este pentru prima oara implicat intr-un proiect de cercetare cu privire la evaluarea impactului unor pesticide de ultima generatie (neonicotinoide) asupra albinelor.

Proiectul de cercetare (contractat cu nr 415/ oct. 2017) este finantat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Programul Sectorial ADER 2015-2018, iar ICDA are calitatea de partener, alaturi de mai multe institutii de cercetare din tara, proiectul, condus de Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti, avand mai multe obiective de cercetare.

Pentru a evalua impactul neonicotinoidelor asupra albinelor din România avem nevoie de sprijinul d-voastra in prelevarea de probe pentru efectuarea de analize specifice la laboratoare nationale si europene acreditate in acest sens.

Doar prin analize corect efectuate, pe probe corect recoltate vom putea analiza impactul nociv pe care il au neonicotinoidele asupra albinelor din Romania si a sustine in mod stiintific masurile viitoare de interdictie a acestor substante.

In acest sens, am pregatit 3 materiale care se refera la

Protocolul de recoltare a probelor (PDF)

Formularul de trimitere a probelor recoltate catre ICDA (PDF)

Simptome de recunoastere a intoxicatiilor familiilor de albine cu substante fitosanitare (PDF)

Tipurile de probe, conditiile de recoltare si pastrare, trimiterea acestora catre ICDA si de aici catre laboratoare acreditate sunt etape esentiale în analiza si identificarea neonicotinoidelor, tinand cont de cantitatile extrem de mici (de ordinul nanogramelor) care se gasesc in plante si care reprezinta pentru albine fie doze letale fie subletale.

In recoltarea si trimiterea probelor va rugam sa cititi cu atentie toate aceste aspecte in materialele mai sus publicate!

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la adresa de e-mail:

adrian.siceanu@icdapicultura.ro

sau

eliza.cauia@icdapicultura.ro

Tel: 0769077408

Tinand cont ca in iunie-iulie urmeaza înflorirea la culturile de floarea-soarelui asteptam cu mult interes de la dvs probe recoltate de la familii de albine cu simptomatologie specifica intoxicatiilor cu produse fitosanitare, de la acest cules!

La momentul recoltarii probelor va rugam sa fotografiati/filmati scurt albine/familii de albine cu simptomatologie specifica intoxicatiilor si cadre generale cu stupina la cultură.

Va multumim!

Impactul neonicotinoidelor asupra albinelor -PPT