PETITIE S.O.S. ALBINA ROMANEASCADragi apicultori,

Stimati cititori,

Albina romaneasca este in pericol!

Anul 2015 a fost catastrofal pentru apicultorii din Romania si albinele lor. Conform estimarilor asociatiei noastre aproximativ 100 000 de familii de albine au fost afectate la culesul de floarea soarelui fie prin depopulare fie prin mortalitate imediata. Cauza? Tratamentele fitosanitare la samanta cu pesticidele neonicotinoide!

In anul 2013 Uniunea Europeana a interzis utilizarea acestor substante foarte nocive la floarea soarelui, rapita si porumb, pana la noi evaluari efectuate de EFSA (Agentia pentru Siguranta Alimentara Europeana).

Romania, a obtinut anual derogari de la aceasta interdictie, neglijand efectele negative asupra mediului, iar legislatia fitosanitara nu asigura protectia albinelor! Aceste lucruri raman valabile si in 2016 fapt pentru care ne asteptam si anul acesta la pierderi de albine importante.

Franta a obtinut interdictia totala a neonicotinoidelor din 2018! Haideti sa sprijinim si noi eforturile tuturor celor care au sustinut aceste masuri pentru sanatatea albinelor, polenizatorilor, mediului si a noastra!

Semnati petitia S.O.S. Albina Romaneasca:

http://www.petitieonline.com/sos_albina_romaneasc

FIECARE VOT CONTEAZA!

Daca ati suferit pierderi in 2015/2016 va rugam sa completati si chestionarul de depopulari/mortalitati.

Chestionarul se va printa,completa si transmite prin posta pe adresa I.C.D.A. sau prin fax la 021.232.02.87. Deasemenea pentru a usura transmiterea, chestionarul printat poate fi scanat si transmis pe adresa de email: smartbees@icdapicultura.ro. Va multumim!

Informatii suplimentare in

Prezentarea privind Impactul neonicotinoidelor asupra albinelor (PDF)

Albina - importanta pentru om si mediu!

                                                       S.O.S. !!!

FB_IMG_1441633675071
Stimati apicultori,

Deoarece in ultima perioada am fost informati cu privire la o serie de mortalitati de familii de albine la culesul de floarea soarelui din acest sezon, am solicitat sprijinul laboratorului de referinta al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala - Bucuresti pentru efectuarea unor analize specifice de toxicologie pe probe de albine recoltate din familii afectate de aceste depopulari.

Mai jos, in format PDF gasiti adresele oficiale

17.07.2015 - Raspuns IDSA catre ICDA - referitor la efectuarea unor analize de toxicologie.

 14.07.2015 - Adresa ICDA catre INSTITUTUL DE DIAGNOSTIC SI SANATATE ANIMALA - Laboratorul de Referinta pentru Sanatatea Albinelor

Daca doriti sa ne sprijiniti cu informatii legate de depopulari si mortalitati de familii de albine din stupinele dvs o puteti face completand chestionarul de mai jos.

Chestionarul a fost conceput pentru perioada 2014-2015.  Pentru depopularile din ultima parte a sezonului 2015 (mai-august 2015) va rugam sa mentionati in chestionar anul/luna.

Chestionar privind o serie de depopulari si mortalitati de familii de albine

Chestionarul se va printa,completa si transmite prin posta pe adresa I.C.D.A. sau prin fax la 021.232.02.87. Deasemenea pentru a usura transmiterea, chestionarul printat poate fi scanat si transmis pe adresa de email: smartbees@icdapicultura.ro.

Mai multe informatii privind o serie de activitati de extensie gasiti pe

http://www.icdapicultura.ro/extensie.html

Va multumim si contam pe sprijinul dvs!


2013


UN VOT PENTRU SALVAREA ALBINELOR! - VOTUL ROMANIEI din 29 aprilie 2013:

poza

Campanie organizata in colaborare cu The European Beekeeping Coordination group (Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Spania), care sprijina acest demers la nivel de UE si care asigura toata informatia existenta la acest moment pentru a justifica aceasta decizie si a oferi alternativele la agricultura chimizata, aceasta putand fi accesata pe urmatoarea pagina de internet: http://bee-life.eu/en/home/.

Mai multe informatii:

http://www.aca.org.ro/informatii-apicole/adrese-catre-institutii.html