SMARTBEES - Proiect C-D EuropeanTitlul: "Sustainable Management of Resilient Bee Population" / "Managementul durabil al populatiilor de albine".

Website-ul proiectului: http://www.smartbees-fp7.eu

Acronim: SMARTBEES

 SMARTBEES este un proiect de cercetare colaborativa, finantat de Comisia europeana, in care sunt implicate 16 institutii din 11 tari printre care si tara noastra prin Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura din Bucuresti.
Scopul proiectului este de a evalua mai bine patrimoniul genetic apicol la nivel European atat sub aspectul populatiilor existente dar si sub aspectul identificarii celor mai bune metode de ameliorare a acestora in contextul scaderii diversitatii raselor si a complicatiilor determinate de varrooza si virusurile asociate.
Rolul ICDA in acest proiect este de a studia capacitatea naturala de rezistenta la varroa pe albina romaneasca si de a implementa un program de selectie care are ca scop cresterea productiei de miere in corelatie cu unele trasaturi de rezistenta naturala la varroa. Totodata, probe de albine din diverse zone ale tarii vor fi preluate si transmise catre laboratoare de genetica moleculara si morfometrie din Germania si Danemarca implicate in proiect. Deasemenea avem in vedere si implicarea asociatiei si institutului de profil din Republica Moldova pentru integrarea unor cercetari comune.
Eforturile demarate prin acest proiect au la baza cercetarea multidisciplinara asa cum reiese dintr-un articol publicat  de coordonatorul proiectului profesor Kaspar Bienefeld de la Institutul de Cercetari Apicole din Hohen Neuendorf din Germania, pe care il vom reda in continuare in acest numar al revistei.

Responsabili implementare proiect: dr. ing. Adrian Siceanu si dr. ing. Eliza Cauia


Comisia Europeana sustine cel mai mare proiect European de pana acum cu 6 mil. Euro.
Material publicat pe website-ul Institutul pentru Cercetare Apicola din Hohen Neuendorf, coordonator al proiectului SMARTBEES.
https://www2.hu-berlin.de/bienenkunde/index.php?id=1

Diversitatea raselor de albine europene este rezultatul selectiei naturale in care fiecare s-a adaptat la climatul, vegetatia, parazitii si bolile din mediul sau unic. Acest lucru a condus in mod natural la un numar mare de rase diferite. La ora actuala, situatia s-a schimbat radical. Una din cauze este acarianul Varroa destructor care este bine tolerat de gazda sa de origine albina indiana – Apis cerana, dar care a condus la pierderi catastrofale la albina europeana – Apis mellifera atat in Europa cat si in afara ei.
Mai mult, se observa o inlocuire sistematica a multor rase europene specifice diverselor regiuni cu doar doua dintre acestea care au fost in general apreciate si crescute pentru caracteristicile lor legate de productivitate, blandete si rezistenta la boli.
Aceeasi factori au condus la reducerea drastica a diversitatii genetice a albinelor si au pus in pericol apicultura durabila practicata cu populatii adaptate local.
Pentru a veni in sprijinul elucidarii problemelor mai sus mentionate s-a demarat un proiect complex la nivel european alcatuit din echipe de specialisti in genetica, biologie moleculara, parazitologie, virusologie, imunologie, matematica, comunicare si apicultura.
Scopul acestui proiect international este de a analiza statutul curent al diversitatii genetice in cadrul albinelor europene si de a-l imbunatati cu metode specifice. Dincolo de acest scop, cercetatorii vor conduce studii asupra interrelatiilor dintre albine, acarianul varroa si virusurile asociate pentru a identifica mecanismele care conduc la virulenta periculoasa a unor virusuri in combinatie cu varroa.
Deasemenea, diferentele privind capacitatea naturala de rezistenta la boli si la factori de mediu vor fi deasemenea investigate prin utilizarea celor mai moderne metode moleculare si genetice.
Nemultumirea apicultorilor privind performanta unor rase locale reprezinta motivul fundamental pentru inlocuirea unor rase cu altele a caror trasaturi sunt apreciate si ameliorate.
De aceea strategiile de ameliorare care s-au dovedit a fi de succes ar trebui adaptate si utilizate si in cazul raselor neglijate. In acest mod, aceste rase pot fi ameliorate pentru a atinge nevoile apicultorilor locali. Acest lucru va stopa pericolul disparitiei acestora.
Datele de la Laboratorul European de Referinta pentru bolile albinelor vor fi analizate pentru a fi pregatiti pentru alte boli si amenintari care ar putea deveni problematice in viitor.
Sute de mii de apicultori sunt implicati in apicultura europeana. Rezultatele obtinute in urma studiilor prevazute in acest proiect, dar si metodele si strategiile elaborate vor putea conduce la o imbunatatire a sanatatii albinelor si diversitatii si la o apicultura durabila daca si apicultorii sunt implicati in mod activ.
Un grup de lucru specializat in transferul de cunostinte vor pregati metodele pentru a fi transferate in practica, vor realiza module de invatare si vor construi retele intre tarile participante.
In calitate de coordonator, prof. Kaspar Bienefeld de la Institutul pentru Cercetare Apicola din Hohen Neuendorf – Germania (localitate langa Berlin), a declarat inca de la inceput „este pentru prima oara cand discipline atat de separate vin impreuna la un nivel atat de inalt de cooperare pentru a contribui la elucidarea unor aspecte privind pierderea familiilor de albine. Provocarea este complexa, dar conceptul de multidisciplinaritate al proiectului deschide oportunitati mari pentru a imbunatati pe termen lung atat sanatatea cat si diversitatea genetica a albinelor din Europa”.