Institutul de cercetare-dezvoltare pentru apicultura

Laptișorul de matcă reprezintă secreția glandulară a albinelor tinere destinată hrănirii mătcilor pe toata perioada vieții acestora precum si pentru prima fază de creștere a puietului.

Lăptișorul de matcă are aspect vâscos, de culoare albă și consistență cremoasă, având în compoziția sa elemente esențiale printre care: un larg spectru de aminoacizi, proteine, lipide între care se pot menționa acizii grași nesaturați superiori și fosfolipide, dar și o impresionantă concentrație de vitamine. Lăptișorul de matcă poate fi considerat un adevarat cocktail de vitamine B), minerale (microelemente), acetilcolină (cu rol in transmiterea influxului nervos), substanțe cu actiune antibiotică, precursori hormonali și factori de creștere.

Administrat în alimentație, lăptișorul de matcă este recomandat împotriva oboselii, pentru ameliorarea forței fizice, dar și pentru refacerea echilibrului fizic și psihic.