Mierea

MIERE

Mierea este un remarcabil produs stupului!

Fiind obținută din nectarul florilor sau din unele secreții dulci existente pe plante, mierea este cunoscută ca o extraordinară sursă de energie, dar și ca un excelent produs pentru sănătate. Mierea contine în principal glucide – glucoză și fructoză, acestea fiind zaharuri simple, direct asimilabile. Cele două componente de bază (fructoza si glucoza) se  găsesc în proporție de cca 80% și sunt direct asimilabile de către organism, furnizand rapid organismului o energie sanatoasa! Mierea de albine are o valoare energetică de 300 kcal/100 g, iar datorita faptului că fructoza are o capacitate de îndulcire mai mare cu 73% comparativ cu zaharoza (zaharul), poate fi utilizată în cantități mai mici pentru aceeași capacitate de îndulcire. Deși în cantități mici în compoziția diverselor sortimente de miere, există o paletă largă și de alte substanțe nutritive cum ar fi vitamine, minerale, acizi organici, substanțe aromatice sau factori cu rol antibiotic, împrumutând din proprietățile terapeutice ale plantelor de origine.

În funcție de sursele vegetale vizitate de albine, mierea poate fi florală  – monofloră și polifloră, sau miere de mană (numită și miere de pădure, miere neagră sau miere de brad).

Mierea este regasită pe tot parcursul istoriei umanității, ea contribuind la bunastarea omului pentru care a reprezentat și reprezintă un aliment sănătos. În egală măsură ea este cunoscută și pentru numeroasele sale aplicatii terapeutice, datorită proprietăților sale biologice, astfel mierea este nutrițională și aperitivă, este energizantă și dinamizantă, are efecte antioxidante (determinate de prezența pigmenților carotenoizi – B-caroten, a flavonoizilor și a polifenolilor), este antibacteriană și antiseptică, digestivă (reduce aciditatea gastrică), antianemică (prezența fierului și a vitaminelor B6 și B9) și behică (calmează tusea), facilitează asimilarea calciului și a magneziului la nivelul țesutului osos, este febrifugă, laxativă (determinată de prezența fructozei), emolientă și cardioprotectoare, având proprietăți de hrănire a mușchiului cardiac, fiind asociată cu efecte hipotensoare. Mierea de albine are efecte hepatoprotectoare, este sedativă, cicatrizantă (în aplicații în strat gros, mierea previne suprainfectarea rănilor, accelereaza regenerarea țesuturilor afectate și favorizeaza cicatrizarea). Toate aceste proprietăți sunt recunoscute de foarte mult timp pe baza observațiilor populare si medicale, dar și pe baza cercetărilor științifice. Există numeroase sortimente de miere românească recunoscute pe plan național și internațional, unele mai des întâlnite (de salcâm, de tei, de floarea soarelui,de rapiță, de mană -conifere sau miere de padure, miere poliflora in functie de speciile de plante nectarifere),  iar altele cu totul rare (coriandru, sulfină, albastrele, zmeură , menta specifică Deltei și Luncii Dunării, mărăcini, cimbrișor, roiniță, trifoi,etc.

Vă invităm să vă îndulciți cu mierea noastră  FLORI DE MIERE – marca ICDA!

Deschide chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Buna 👋
Te putem ajuta?