S.O.S. Polenizatorii

S.O.S. Polenizatorii

Cunoasterea situației polenizatorilor este din ce în ce mai importantă și în atenția autorităților.

Studiile recente au arătat că fenomenul de depopulare și mortalități peste pragul normal apare nu doar la albinele melifere ci și la majoritatea insectelor polenizatoare sau alte insecte benefice. Statusul acestora este studiat de IUCN – International Union for Conservation of Nature (IUCN, International Union for Conservation of Nature) dar si de alte studii si proiecte de cercetare.

Recent (01.06.2018), Uniunea Europeana a venit cu o Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul regiunilor inițiativa UE privind polenizatorii,pentru a face demersuri din ce în ce mai serioase pentru înțelegerea fenomenului de pierderi în rândul numeroaselor specii de polenizatori.

Dacă albinele melifere sunt relativ sub protecția apicultorilor, celelalte specii sunt mult mai puțin cunoscute și protejate, deoarece acestea nu fac obiectul unui interes economic direct al omului, deși efectele benefice prin polenizare sunt de-a dreptul inestimabile.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura propune astfel un Program national de monitorizare a depopulărilor și mortalităților albinelor (A. mellifera), albina reprezentând un excelent biosenzor de mediu.

Un sistem de monitorizare aplicat pe albina meliferă ar oferi informații foarte utile cu privire la factorii agresori din mediu, care pot afecta si celelate specii polenizatoare și departajarea acestor factori de alți factori ce țin de patologia albinelor, managementul apicol, dar și de combinația dintre diverși factori.

Deschide chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Buna 👋
Te putem ajuta?