Varro-fanVARRO-FAN® - Dispozitiv eficient pentru administrarea simpla si rapida a tratamentului cu Varachet Forte.

Stimati apicultori,

Din dorinta de a veni in sprijinul dvs. pentru o mai simpla si rapida administrare a Varachetului Forte am conceput, testat si pus in fabricatie dispozitivul – VARRO-FAN (marca inregistrata), pe care in curand il veti putea achizitiona de la magazinele Apicola ale Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
Dupa cum reiese si din imaginile de mai jos, dispozitivul faciliteaza aplicarea picaturilor de Varchet Forte, introducerea benzii si arderea controlata si totala a acesteia, asigurand temperatura necesara eliminarii substantelor active chiar si in conditii de umiditate ridicata.
Dispozitivul este alcatuit dintr-un ventilator electric, prevazut cu motor alimentat cu baterie de 1,5V, pentru intretinerea arderii si trimiterea rapida a fumului in stup. La acesta se cupleaza un tub pentru arderea benzii si dirijarea fumului in stup. Prin proiectare s-a prevazut o camera de stingere a scanteilor si de refulare a fumului care asigura si retinerea cenusii din arderea benzii. In plus jetul de fum este dirijat in cea mai mare parte prin doua fante orientate in sus, spre cuib, marind eficienta tratamentului chiar si in cazul fundurilor antivarroa care in general nu asigura o etansare foarte buna. Dispozitivul permite arderea totala a benzii in decurs de cca 10 secunde.
Dupa unul sau mai multe tratamente tubul poate fi desprins, prinzand de mansonul de plastic termoizolant de la baza si poate fi scuturata cenusa.
Consideram ca dispozitivul VARRO-FAN va imbunatati substantial modul de administrare a tratamentului cu Varachet Forte, fiind util oricarui apicultor indiferent de marimea stupinei.

Dr. ing. Adrian SICEANU
Director stiintific, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura

Descarcati instructiunile de utilizare